­ HURMA BAKLAVASI | Kültür Portalı

Hurma Baklavası - Afyonkarahisar

Hurma Baklavası İçin Gerekli Malzemeler:

  • 4 su bardağı un
  • 250 gr. Margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 fincan süt
  • 1 çay bardağı ceviz

Şurubu için:

  • 4 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • Yarım limon suyu

Hurma Baklavası Yapılışı:

Tavada sıvı yağ kızdırılıp ateşten indirilir. Biraz soğuyunca margarin, kabartma tozu, süt ve un ilave edilerek hamur haline gelinceye kadar karıştırılır. Bu işlem sonucu elde edilen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır, içlerine ceviz konur ve kenarları kapatılarak tepsiye dizilir. 200 derece ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar yarım saat pişirilir. Bu arada su ve şeker kaynatılır, içine iki-üç damla limon suyu eklenerek şerbet hazırlanır. Ilımış hurma baklavasının üzerine şerbet ılık olarak dökülür. 1 saat bekledikten sonra servis yapılır. Not: Yöresel dilde "Fırma Baklavası" denilir. Yerken hurma gibi ağızda dağıldığı için "Fırma Baklavası" adını almıştır. Fırma; hurma sözcüğünden gelmektedir.

Kaynak: Afyonkarahisar Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Tanıtım Yayınları,  Ankara 2018 

Afyonkarahisar Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 5487    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 31 Mart 2020 Salı