­ AŞURE | Kültür Portalı

Aşure - Rize

• 15 - 20 bardak su

Süsleme İçin :

Kuş üzümü, çekilmiş fındık içi, üzüm, nar taneleri.

Aşure Nasıl Yapılır?

Buğday, fasulye, nohut ve üzüm ayrı kaplarda bir gece önce ıslatılır. Ertesi gün buğday süzülüp büyük bir tencereye alınır ve 15 bardak su eklenerek kaynamaya bırakılır. Aynı anda fasulye ve nohut da süzülerek ayrı tencerelerde haşlanır. Buğday haşlanırken içine 2 tarçın çubuğu atılırsa aroması güzel olur. Buğday kontrol edilerek üzerinde biriken köpük kevgirle alınır, Suyu kıvam aldığında haşlanan nohut ve fasulye eklenerek koyulaşmaya başlayana kadar kaynatılır. Ardından kuru üzüm ve ince kıyılmış kayısı eklenerek birkaç taşım kaynatılır. Şekeri eklenir. Rengini bozmayacak kadar yenibahar eklenir. 5-10 dk kaynatıldıktan sonra incirler eklenir ve bir taşım kaynatılır. Aşure piştikten sonra sıcakken kaselere boşaltılır. Soğuduktan sonra süslenerek servis yapılır.

Rize İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü