­ ÖZBEK PİLAVI | Kültür Portalı

Özbek Pilavı - Afyonkarahisar

Özbek Pilavı Malzemeleri Nelerdir? 

  • 500 g kuşbaşı kuzu eti ( kemiksiz)
  • 4 su bardağı su
  • 2,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 orta boy soğan
  • 2 orata boy havuç
  • 6 yemek kaşığı margarin
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 tatlı kaşığı karabiber 

Özbek Pilavı Nasıl Yapılır?

Et kısık ateşte kendi suyu ile yaklaşık 40 dakika pişirilir. Daha sonra su ve yarım tatlı kaşığı tuz eklenir, yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirilmeye devam edilir. Bu arada soğan küçük küçük; havuç kibrit çöpü şeklinde doğranarak yağda, kısık ateşte ara sıra karıştırılarak kavrulur. Et, suyunu çekince havuç karışımına eklenir. Bir kaç kez çevrilir ve tencerenin dibine yayılır. Üzerine pirinç, 500 ml su ve tuz eklenerek kaynamaya bırakılır. Önce orta, sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar 15-20 dakika pişirilir. Karabiber serpilir ve üzerine peçete konup 20 dakika dinlendirilir.

Kaynak:  Afyonkarahisar Yöresel Lezzetleri,  Afyonkarahisar Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Tanıtım Yayınları,  Ankara 2018 

Görüntülenme Sayısı : 2133    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 05 Şubat 2020 Çarşamba