Tyana Ören Yeri Ve Su Kemerleri - Niğde
Tyana Ören Yeri ve Su Kemerleri Antik Tyana örenleri, Bor ilçesi, Kemerhisar Kasabası'ndadır. Ören yeri kasabanın büyük bir bölümünün altında kalmıştır. Kasabanın muhtelif yerlerinde çeşitli durumlarda bulunan önemli heykeltıraşlık eserler ve ören yerinde yapılan bilimsel kazılar neticesinde çıkan eserler ve mimari parçalar Niğde Müzesi’nde sergilenmektedir. Bahçeli Kasabası’nda bulunan ve Roma havuzu adıyla adlandırılan antik havuza hayat veren kaynak suyunun Roma Devri'nde yapılan kemerlerle taşınmasına yönelik oluşturulan kemerlerden dolayı kasaba Kemerhisar adını almıştır.
Roma havuzundan itibaren Kemerhisar Kasabası içlerine kadar ki bölümde kemerler toprak altındadır. Kalan bölümdeki ve kazı alanına kadar olan kemerler ise toprak üzerindedir Halen büyük bir bölümü ayakta bulunan su kemerleriyle Roma havuzundan şehre su taşınmaktaydı. Su kemerleri M.S. II-III. yüzyıllara aittir. Tyana Ören yeri I.II. ve III. dereceli arkeolojik sit alanı olarak koruma altına alınmıştır. Tarih öncesinden Hititler’in yıkılışına değin pek çok uygarlığa mekân olan Kemerhisar(Tyana), Hititler döneminde Tuwanuwa, Roma’da ise Tyana olarak tanınmaktadır. Tuwanuwa Geç Hitit Dönemi'nin başkentidir. Ünlü kral Warpalawa İ.Ö.738–715 yıllarında bu kentte hüküm sürmüştür. M.Ö.30-M.S. 395 yıllarını kapsayan Roma Dönemi'nde, Kemerhisar(Tyana) yoğun yapılaşma ile tarihinin en önemli evresini yaşadı. Antik kent saraylarla, tapınaklarla, su kemerleriyle ve yerleşim birimleriyle büyük bir kent konumuna geldi. Tyana’nın en parlak dönemi hiç kuşkusuz Roma Çağı'dır. Bu dönemde iki kez Güney Kapadokya Krallığı’nın başkentliğini yapmıştır.
Kaynak: Kapadokya Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Niğde Gezilecek Yerler
Tyana Ören Yeri ve Su Kemerleri
Görsel Sahibi: Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Tyana Ören Yeri ve Su Kemerleri
Görsel Sahibi: Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Tyana Antik Kenti Su Kemerleri
Görsel Sahibi: Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Ören Yeri
Doğa-Kültür Turizmi
Merkeze 20 kilometre olan Kemerhisar Kasabası'na şahsi araçla yada Merkezden ve Bor İlçesi'nden toplu taşıma araçları ile ulaşmak mümkündür.
Kemerhisar Kasabası Bor/Niğde
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
50415
Eklenme Tarihi :
15 Şubat 2016 Pazartesi
Güncellenme Tarihi :
29 Haziran 2020 Pazartesi