­ AKTEKKE CAMİİ | Kültür Portalı

Aktekke Camii - Karaman

Aktekke Camii, Karaman merkezde İmaret Mahallesi'nde bulunmaktadır. Camii; çevresinde hamamı, derviş hücreleri, güney ve batısında haziresi (mezarlığı) ve içerisindeki türbe ve mezarları ile bir külliye şeklindedir. Halk arasında Aktekke Camisi olarak bilinen camiye, içerisinde Mevlânâ'nın annesi Mümine Hatun'un türbesinin bulunması nedeniyle Mader-i Mevlâna Camii'de denilmektedir. 1370 yılında Karamanoğlu Alaaddin Bey tarafından yaptırılmıştır.

Büyük Türk mutasavvıfı Mevlana Celaleddin-i Rumi 1222 yılında ailesi ile birlikte Karaman’a gelmiş, burada evlenmiş ve  yedi yıl kalmıştır. Cami içerisinde sol tarafta ayrılmış olan mekanda Mevlana’nın annesi, abisi ve yakınlarına ait 21 adet taştan yapılmış sandukalı mezar bulunmaktadır.

Kaynak: Topal.C.(Ed).(2009).Karaman Kültür Envanteri.Karaman

Karaman Gezilecek Yerler

İnanç-Kültür Turizmi
Karaman'ın merkezi yerinde, İmaret Mahallesinde olup, şehiriçi minibüs ve belediye otobüsleri ile rahatlıkla ulaşılır.
Karaman'ın Merkez İmaret Mahallesinde bulunmaktadır.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 20356    Eklenme Tarihi : 08 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 10 Mart 2021 Çarşamba