­ MERCİMEKLİ ÇİĞ KÖFTE | Kültür Portalı

Mercimekli Çiğ Köfte - Malatya

Mercimekli Çiğ Köfte Tarifi

6 Kişilik 

Mercimekli Çiğ Köfte İçin Gerekli Malzemeler Nedir?

  • 6 tane orta boy kuru soğan
  • 2,5 su bardağı orta bulgur
  • 1 tam ve  ¼ su bardağı kahverengi veya kırmızı mercimek
  • 5 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2-3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1-2 yemek kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı çiğ köftelik baharat
  • 1 demet maydanoz
  • 5-6 dal yeşil soğan
  • 1 bağ samut (salamura dereotu)

Mercimekli Çiğ Köfte Nasıl Hazırlanır?

Mercimeği ayıklayın ve yıkayın. 5 su bardağı su ile haşlayın. Haşlanan mercimeğe bulgur ve tuz ilave ederek karıştırın. 3-5 dakika kısık ateşte pişirin. Ocaktan alın, 30 dakika ağzı kapalı bir şekilde dinlendirin. Soğanları küp şeklinde doğrayın. Zeytinyağı ile pembeleştirin. Daha sonra tereyağı ve salça ilave edin. Ateşten alın. Baharatlarını kattıktan sonra dinlenmiş bulgura karıştırın. Bir bardak suyun birazını içine koyarak, birazını da eli ıslatarak yoğurun. Doğranmış yeşillikleri ve samutu katın. Bir iki dakika tekrar yoğurun. Sıkım yaparak şekil verin. Servis tabağına alın.

 

 

Kaynak: Malatya Valiliği Malatya Kitaplığı Yayınları, Malatya Mutfak ve Yemek Kültürü, İstanbul 2013, Baskı: Promat Basım Yayın San.ve Tic. A.Ş.

Görüntülenme Sayısı : 187    Eklenme Tarihi : 24 Mayıs 2019 Cuma    Güncellenme Tarihi : 24 Mayıs 2019 Cuma