­ BOŞ MANTI | Kültür Portalı

Boş Mantı - Kırklareli

• Sarımsak
  • Biraz sıvı yağ (ayçiçek)
  • Maya

Boş Mantı Nasıl Yapılır

Hamur su ile kulak memesi yumuşaklığında tüm malzeme ile yoğrulur. Yufka olarak açılır, yufka büzülerek toplanır. Küçük küçük kesilerek lokma haline getirilir. Yağlanmış tepsiye dizilerek fırında altı ve üstü pembeleşene kadar pişirilir. (Kuru ortamda saklanırsa 2 – 3 ay bekletilebilir.) Yenmek istendiği zaman, bir miktar sıvı yağ bir tencerede kızdırıp içine yeteri kadar su konur. Bir tutam tuz ilave edilir. Tepsiye dizili olan boş mantıların üzerine yağlı sıcak su dökülüp, üzeri kapak ile kapatılır. Soğuyup yumuşayınca; üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Tercihe göre yağ ve kırmızı toz biber eritilip sarımsaklı yoğurdun üzerine gezdirilir. Mantımız servise hazır olup, kaşıkla yenir.

Kaynak Kişi: Adı Soyadı : Recebiye YESİM. Karahalil Kasabası / KIRKLARELİ  Kaynak kişi bu tatlıyı annesinden öğrenmiş, yapmaya başlamış ve halen yapmaktadır. Derlemeyi Yapan: Zekeriya Kurtulmuş Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü Araştırmacısı

Görüntülenme Sayısı : 6805    Eklenme Tarihi : 07 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 15 Ocak 2024 Pazartesi