­ AŞURE | Kültür Portalı

Aşure - Isparta

MALZEMELER                                                    

10-12 Kişilik – Hazırlama ve Pişirme Süresi: 12 saat

- 2 Su Bardağı Buğday (Aşurelik)

- 1 Su Bardağı Nohut

- 1 Su Bardağı Kuru Fasulye

- 1 Su Bardağı Kuru Üzüm

- 1 Su Bardağı İncir

- 1 Su Bardağı Kuru Kayısı

- 4 Su Bardağı Şeker

- 10-15 Su Bardağı Su

- 1 Küçük Fincan Gül Suyu                          

- 1 Küçük Dal Yapraklı Yaban Mersini

Süslemek için

- İri Kıyılmış Ceviz

- Dolmalık Fıstık

- Tarçın

- Nar Taneleri (kış mevsimi ise)

- Gül Yaprakları (yaz mevsimi ise)                                                                                                                          

YAPILIŞI

Buğday, fasulye, nohut ve kuru üzüm yıkanıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatılır. Ertesi gün buğday süzülüp büyük bir tencereye alınır. 10-15 su bardağı su eklenir, kaynarken üzerinde biriken köpük, kevgirle alınarak yaklaşık 30 dakika kaynatılır. Fasulye ve nohut süzülerek ayrı kaplarda haşlanır. Yıkanıp küp küp doğranmış kuru kayısılar üzerini kaplayacak kadar su ve 1/2 su bardağı şeker konulmuş küçük bir tencerede haşlanır. Haşlanan kayısılar delikli kepçe ile bir tabağa alınarak bekletilir. Yıkanmış kuru üzümler aynı şerbetin içine katılıp haşlanır. Delikli kepçe ile kayısıların bulunduğu tabağa ilave edilir. Öte yanda kuru incirler yıkanıp küp küp doğrandıktan sonra bu defa şekersiz su içerisinde haşlanır ve daha önce haşlanan kuru meyvelerin içine katılır. Küçük tencerede kalan az miktardaki şekerli su karardığı için dökülür. 

Buğday taneleri iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 4-5 saat kısık ateşte ara sıra karıştırarak pişirilir. Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken nohut ve kuru fasulye eklenir ve iyice kaynatılır. Ardından sırasıyla haşlanmış olan kuru üzüm ve kuru kayısı ilave edilip karıştırılarak birkaç taşım kaynatılır. Son olarak şeker eklenip 5-10 dakika daha kaynatıldıktan sonra incirler katılır ve bir taşım kaynatıldıktan sonra, ateşten alınır. İsteğe bağlı olarak içerisine 1 küçük fincan gülsuyu ve 1 dal yaban mersini ilave edilir.

Sıcakken kâselere konulan aşurenin üzerine tarçın, kırık ceviz, dolmalık fıstık ve mevsimine göre nar taneleri ya da gül yaprakları konularak süslenir. İsteğe ve ekonomik duruma göre malzemeler azaltılıp çoğaltılabilir.

Kaynak: Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Tatlılar
Görüntülenme Sayısı : 1031    Eklenme Tarihi : 21 Mart 2018 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 17 Eylül 2018 Pazartesi