­ ZERDE PİLAVI | Kültür Portalı

ZERDE PİLAVI - Nevşehir

Malzemeler: Zerde pilavı için: 1 ½ su bardağı pirinç, 1 çay bardağı pekmez 1 avuç badem 1 avuç kuru üzüm 1 yemek kaşığı tereyağ 2 çay kaşığı hindistan cevizi Nohutlu pilav için: 2 ½ su bardağı pirinç 2 yemek kaşığı tereyağı 1 su bardağı haşlanmış nohut 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı tuz Yapılışı: 4 su bardağı pirinç en az 2 saat önceden soğuk suda ıslatılır ve iyice yıkanarak nişastasından arındırılır.Zerde pilavı için 1 buçuk su bardağı pirinç ayrı bir tencereye alınır ve üzerini 2 parmak geçecek kadar su eklenerek haşlanmaya bırakılır.Nohutlu pilav için de; 2 yemek kaşığı tereyağı tencerede eritilir ve üzerine 2 buçuk su bardağı pirinç eklenerek kavrulur. Üzerine haşlanmış nohut da ilave edilir ve 3 buçuk bardak su, karabiber konarak göz göz olana kadar pişirilir.Pişen zerde pilavının fazla suyu süzülür. Ayrı bir tencereye 1 yemek kaşığı tereyağ konur ve üzerine 2 çay kaşığı hindistan cevizi eklenir ve haşlanmış pirinç tencereye alınır .Üzerine üzüm pekmezi dökülür ve pekmezi çekene kadar 10 dakika kadar demlendirilir.Kabukları soyulmuş badem ve kuru üzüm demlenen pilava eklenir ve karıştırılıp ocağın altı kapatılır. Kek kalıbının zemini bademli ve üzümlü zerde pilavı ile kaplanır. İkinci katı nohutlu pilav ile kaplanır. Büyük bir servis tabağına ters çevrilerek alınır. Zerdeli Pilav servise hazırdır. Kaynak: Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü Arşivinden alınmıştır
Pilavlar-Makarnalar

BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR