­ MISIR TEPSİSİ | Kültür Portalı

Mısır Tepsisi - Burdur

• 1 kaşık yoğurt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • Çörekotu veya susam

Mısır Tepsisi Nasıl Yapılır

Tüm malzemeler karıştırılarak kulak memesinden daha yumuşak bir hamur yapılır. Üzeri örtülür ve bir saat kadar dinlendirilir. Öte yandan bir tencerede soğan, yağla kavrulur. İçine 100 g kıyma katılır ve kavurmaya devam edilir. Önceden haşlanmış ve rendelenmiş 3-4 patates, yeterince tuz, karabiber, kırmızıbiber, kıyılmış maydanoz konulur ve karıştırılır. Hamurun yarısı yağlanmış bir tepsiye elle bastırılarak, yayılır. Hazırlanan karışım, tepsinin üzerine dökülür ve yayılır. Bunların üzerine geriye kalan hamur yayılarak kapatılır. En üstü için bir yumurta bir kaşık yoğurt, yarım su bardağı sıvı yağ çırpılır ve böreğin üstüne sürülür, çörekotu veya susam serpilir. Fırında iyice pişirilir. İçine değişik malzemelerden yapılmış harçlar konulabilir: Yağın içinde soğan kavrulduktan sonra içine kıyma katılır. Kavrulduktan sonra haşlanmış yeşil mercimek, tuz, karabiber, maydanoz eklenir. Bir kilo soğan incecik kıyılır, tuzlanır, elle ovulur. Bir süzgecin üzerinde yıkandıktan sonra suyu iyice süzdürülür. Bir tencerede yarım kg. kıymayla kavrulur ve daha sonra içine yarım kg dövülmüş ceviz katılır.

Kaynak: Nas Kazan, Ş.(2012). Burdur Yemekleri ve Kültürü

Burdur Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 3177    Eklenme Tarihi : 15 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 16 Mayıs 2022 Pazartesi