­ HÖŞMERİM (KUTLUDÜĞÜN USULÜ) | Kültür Portalı

Höşmerim (Kutludüğün Usulü) - Ankara

• 1 kilogram yağlı inek sütü
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Alabildiği kadar sıcak su

Kultudüğün Usulü Hoşmerim Nasıl Yapılır

Un ile süt karıştırılarak unlu süt hazırlanır. Sütün içine tereyağı ve bir miktar tuz konarak kaynatılır. Kaynayan sütün içine önceden hazırlanan unlu süt karışımı katılır. Kısık ateşte kaynayan karışımın içerisine un ilave edilerek tahta kaşıkla hızlı hızlı karıştırılır. Dibinin tutmaması için, hamur haline gelene kadar un ilave edilir. Karışım katılaşana kadar kısık ateşte birkaç dakika daha karıştırılarak pişirilir. Pişirilmiş karışım ocaktan alınarak, geniş bir tepsiye boşaltılıp soğumaya bırakılır. Geniş bir tavaya tereyağı alınarak iyice kızartılır. Kızartılmış tereyağın üzerine dinlenmeye bırakılan karışım dökülerek karıştırmaya devam edilir. İndirmeye yakın kısık ateşte birkaç dakika (tabanının kızardığından emin oluncaya kadar) bekler sonra da servis tabağı veya tepsisine ters çevrilerek höşmerim hazırlanmış olur. Höşmerim sade yenilebileceği gibi tercihe göre üzerine toz şeker, pekmez veya bal da dökülebilir.

Kaynak: Ankara Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Ankara Yemekleri (2012)

Ankara Geleneksel Mutfak