­ DEDE ÇORBASI (KESME HAMUR ÇORBASI) | Kültür Portalı

Dede Çorbası (Kesme Hamur Çorbası) - Bursa

Dede Çorbası (Kesme Hamur Çorbası)

Halk inançları arasında yaygın olan dede, yatır, türbe pratiklerinin geleneksel Bursa mutfak kültürüne yansımasıdır. Yaşadığı dönemde bilge kişiliği ile tanınan, köyün kurucusu, özel yetenekleri olan kişilerin, yatırlarında, olması istenen dilekler dilenir, bu dilekler gerçekleştikten sonra yatırın yanında çorba dağıtılır.

Dede Çorbası Malzemeleri Nelerdir

• 200 g tavuk
  • 1 bardak un
  • 1 bardak nohut
  • 1 kaşık tereyağı
  • nane
  • tuz

Dede Çorbası Nasıl Yapılır

Un, su ve tuz ile hamur yapılarak, oklava ile erişte yufkası kalınlığında açılır, yufka oklavaya dolandıktan sonra bir parmak kalınlığında kesilir. Şeritler halindeki parça hamurlar bıçakla, uzun kenarı 1cm. olan dikdörtgen parçalar kesilir, eğer daha küçük parçalar isteniyorsa dikdörtgen şeklindeki hamurlar tekrar ortadan ikiye bölünür. Nohut ve tavuk başka tencerelerde pişirildikten sonra tavuk etleri elle küçük parçalara ayrılır. Tavuk suyuna hamurlar ile tavuk eti ve haşlanmış nohut atılarak yaklaşık 15 dk. kısık ateşte pişirilir. Çorbayı ocaktan almadan önce tereyağı ve nane başka bir kapta eritildikten sonra çorbanın üzerine dökülür. Kolay bir çorba olduğundan Ramazan'da ve yazın tarladan döndükten sonra hazırlanarak tüketilmektedir.

Bursa Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 15858    Eklenme Tarihi : 02 Temmuz 2014 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 08 Haziran 2022 Çarşamba