­ DÜZCE ACIKASI | Kültür Portalı

Düzce Acıkası - Düzce

Düzce Acıkası yöre ile özdeşleşen, uzun yıllardır bilinen ve yörenin kültürel birikimi ile günümüze ulaşmış bir meze türüdür. Malzeme seçiminden üretimine ve baharat oranına kadar titiz çalışmalar gerektiren Düzce Acıkası'nın tercih edilmesinde yörenin tatlarını içermesi büyük rol oynamakta olup üretiminde Düzce’de üretilen doğal tereyağı ve fındığın kullanılması Düzce Acıkası'nın diğerlerinden ayırt edilmesini sağlamaktadır.

Düzce Acıkası'nda salça olarak sadece etli kapya kırmızı biberlerden yapılan salçalar kullanılmaktadır. Düzce Acıkası'nı diğerlerinden ayıran bir diğer özellik de hazır salça kullanılması yerine biberlerin Düzce Acıkası üreticileri tarafından salça haline getirilmesidir.

Üretim Metodu:
Düzce Acıkası için gerekli malzemeler:
• Tatlı salçalık biber: 5 kg
• Ceviz içi: 250 g
• Kavrulmuş fındık içi: 100 g
• Ayçiçek yağı: 150 ml
• Tereyağı: 50 g
• Sarımsak: 35 g
• Kişniş (Koni): 35 g
• Kimyon: 6 g
• Tatlı toz biber: 6 g
• Pul biber: 6 g
• Kekik: 6 g
• Fesleğen (Reyhan): 3,5 g
• Cıbrısa (Azıbra): 3,5 g
• Tuz 4 g

Düzce Acıkasının Hazırlanışı:
Salçalık kırmızı tatlı kapya biberler yıkanıp temizlendikten sonra, kesilip içindeki çekirdekler ayıklanır. Sonra biberler kazanlara koyularak kaynatılır. File çuvallara konularak biberler süzülür. Süzülen biberler salça (kıyma) makinesinde çekilir. Salça haline getirilen biber yaklaşık 1 kg kalmaktadır. Makinede çekilen biberler kazanlara tekrar konulduktan sonra ayçiçek yağı ilave edilerek 20-30 dakika suyu uçana kadar kaynatılır. Kaynama işleminden sonra tereyağı eklenir. Daha sonra ceviz içi, kavrulmuş fındık, sarımsak, kişniş, kimyon, tatlı toz biber, pul biber, kekik, fesleğen, cıbrısa ve tuz yukarıdaki miktarlarda ilave edilip karıştırılarak acıka hazır hale getirilir.

Düzce Acıkası üretiminde yörede yetişen fındıklar ve hazır tereyağlar yerine Düzce köylerinde üretilen doğal sığır tereyağı kullanılmaktadır.

Görüntülenme Sayısı : 8319    Eklenme Tarihi : 28 Mayıs 2018 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 21 Haziran 2018 Perşembe