­ ANTEP FISTIĞI | Kültür Portalı

Antep Fıstığı - Gaziantep

Rengi ve lezzeti ile tatlı ve pastaları süsleyen Antepfıstığı, yörenin sahip olduğu en özel tatlardan biri olarak öne çıkar. Şöhreti ülke sınırlarını çoktan aşan, Gaziantep'in sembolü olan Antepfıstığı, diğer tüm kuruyemişler arasında ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Ünü başta tadı olmak üzere, fıstığın kendine has eşsiz özelliklerinden gelmektedir. Sert kabuklu olan Antepfıstığı ticari alanda önemli değere sahiptir.

“Fıstık bilgili ve faziletli insanlara benzer. Taşıdığı büyük kıymete rağmen alçak gönüllü ve kanaatkardır. Hiç bir bitkinin yetişmediği kurak, kıraç topraklarda, kayalıklarda biter ve yetişir.” şeklinde tanımlar Antepfıstığını Cemil Cahit Güzelbey. Kabuğuna sığmayan lezzet, fıstığın sağlığımıza olumlu etkileri de saymakla bitmez: Antepfıstığı, kandaki kolesterol seviyesini düşürür, kroner kalp hastalığı riskini azaltır. 100 gram Antepfıstığı vücudun günlük protein, vitamin B1 ve fosfor ihtiyacının % 35’ini, yağ ihtiyacının ise önemli bir kısmını karşılar. Antep Fıstığı Türk Patent Enstitüsü tarafından Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almıştır.

Gaziantep Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 8419    Eklenme Tarihi : 02 Şubat 2013 Cumartesi    Güncellenme Tarihi : 20 Nisan 2020 Pazartesi