­ DEDEKÖY TÜRBESİ | Kültür Portalı

Dedeköy Türbesi - Denizli

Çivril İlçesi, Emirhisar yolu üzerinde, cami ile hamamın bulunduğu bir külliye içinde bulunmaktadır. Son zamanlarda etrafındaki yapılarla birlikte restorasyon geçirmiştir. Türbe kare planlı, kübik gövdelidir ve üzeri kubbe ile örtülüdür. Kesme taş, yer yer tuğla malzeme ile inşa edilmiştir. Taşların bazıları devşirmedir. Kubbe geçişleri ve kubbe tuğladandır. Doğusunda giriş kapısı, kuzey ve batısında birer penceresi vardır. Güney duvarı sağırdır. Kare planlı türbenin giriş kapısı, cepheden taşıntı yapmayan basit bir açıklık şeklindedir. Kapı üzeri sivri sağır kemerlidir. Kuzeydeki pencere daha geniş, batıdaki ise şevli mazgal penceredir. Kübik gövdeden sekizgen bir kasnakla kubbeye geçilir. Kubbenin üzeri alaturka kiremit kaplıdır. Kare planlı türbenin içinde kime ait olduğu bilinmeyen dört adet mezar yeralmaktadır. Türk üçgenleri ile geçilen türbe içinde herhangi bir süsleme bulunmamaktadır. Geçiş öğeleri deforme olmuştur. Duvarları çimento harcı ile sıvalıdır. Kitabesi bulunmayan türbe, yanındaki caminin özelliklerinden hareketle 14-15'inci yüzyıla tarihlendirilir.

Kaynak: Denizli Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü

Denizli Gezilecek Yerler

Türbe
İnanç-Kültür Turizmi
Denizli-Ankara Karayolu 30 kilometre takip ederek ile Kaklık Mahallesi'nden kuzey yöndeki Denizli-Uşak yoluna girilir 60 kilometre devam edilerek Çivril İlçesi'ne gelinir. Çivril'den doğu yöndeki Emirhisar yoluna girip 4 kilometre devam edilerek Emirhisar (Kasabası) Mahallesi'ne gelinir. Türbe mahalle girişinde yer alır. Denizli otogarından Çivril'e ve Çivril'den de Emirhisar Mahallesi'ne minibüs ulaşımı vardır.
Emirhisar (Kasabası) Mahallesi Çivril İlçesi DENİZLİ

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4886    Eklenme Tarihi : 04 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 19 Mayıs 2020 Salı