­ DEDE ÇORBASI (KESME HAMUR ÇORBASI) | Kültür Portalı

Dede Çorbası (Kesme Hamur Çorbası) - Bursa

Halk inançları arasında yaygın olan Dede, Yatır, Türbe pratiklerinin geleneksel Bursa mutfak kültürüne yansımasıdır. Yaşadığı dönemde bilge kişiliği ile tanınan, köyün kurucusu, özel yetenekleri olan kişilerin yatırlarında olması istenen dilekler dilenir, bu dilekler gerçekleştikten sonra yatırın yanında çorba dağıtılır.

İçindekiler:

• 200 gr tavuk • 1 bardak un • 1 bardak nohut • 1 kaşık tereyağı • Nane, tuz

Un, su ve tuz ile hamur yapılarak, oklava ile erişte yufkası kalınlığında açılır, yufka oklavaya dolandıktan sonra bir parmak kalınlığında kesilir. Şeritler halindeki parça hamurlar bıçakla, uzun kenarı 1cm olan dikdörtgen parçalar kesilir, eğer daha küçük parçalar isteniyorsa dikdörtgen şeklindeki hamurlar tekrar ortadan ikiye bölünür. Nohut ve tavuk başka tencerelerde pişirildikten sonra tavuk etleri elle küçük parçalara ayrılır. Tavuk suyuna hamurlar ile tavuk eti ve haşlanmış nohut atılarak yaklaşık 15 dk kısık ateşte pişirilir. Çorbayı ocaktan almadan önce tereyağı ve nane başka bir kapta eritildikten sonra çorbanın üzerine dökülür. Kolay bir çorba olduğundan ramazanda ve yazın tarladan döndükten sonra hazırlanarak tüketilmektedir.

English

Among the popular beliefs, Dede, Yatır, Tomb practices reflected in the traditional Bursa culinary culture. Wishes were made in the tombs of the founders of the village, known to have special talents or to be wise, and after these wishes are fulfilled, soup was distributed.

Ingredients:

• 200 gr chicken • 1 cup flour • 1 cup chickpea • 1 spoon butter • Peppermint, salt.

The dough is prepared with flour, salt and water. Then the dough is opened with a rolling pin to have a noodle thickeness and cut into pieces in the size of a finger. These pieces of dough are cut with a knife, in rectangular pieces with 1 cm long in the sides, if smaller pieces are desired, the rectangular pieces are again split in half. Chickpeas and chickens are cooked in other pots, then the chicken is cut into small pieces with hands. The dough pieces, poultry and chickpeas are put into the boiled water for about 15 minutes. Before taking the soup from the stove, butter and peppermint are melted in another bowl and then poured over the soup. Since it is an easy soup, it is consumed during Ramadan or at the end of the summer days.

Görüntülenme Sayısı : 3225    Eklenme Tarihi : 02 Temmuz 2014 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 08 Haziran 2018 Cuma