­ ACEM REİS CAMİ | Kültür Portalı

Acem Reis Cami - Bursa

Arap Dede Cami olarak da anılmaktadır. Fatih’in hocalarından Bedrettin Mahmut bin Mehmet Acem (öl.1516) tarafından yaptırılmıştır. 7.32 x 7.25 metre iç ölçülerinde olan caminin girişinde 2.71 metre derinliğinde bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Ana mekanı büyük bir kubbe ile örtülen caminin duvarları üç sıra tuğla ve bir sıra kesme taş kullanılarak örülmüştür. Son cemaat yeri ortada dar, yanlarda geniş üç bölüm halindedir. Orta göz sivri kemer altında Bursa kemerli, yan gözler sivri kemerlerle ayak ve yan duvarlara bağlanmıştır. Orta bölme beşik, yanlar, üstü kurşunla kaplı aynalı tonozla örtülüdür. Cami iki yol arasında kalmıştır. İyice küçülen haziresinde ise günümüze ancak 3-4 mezar kalmıştır.

Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bursa Gezilecek Yerler

İnanç Turizmi
Demirtaş Cami’nin doğusunda Kız Yakup Mahallesi’nde Güzel Kız Sokağı’nın başında, üç yol ağzında bulunmakta olup, Bursa merkezden Demirtaşpaşa otobüsleri ile ulaşılabilir.
Demirtaşpaşa Mahallesi Osmangazi / BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 9515    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 19 Ağustos 2021 Perşembe