­ KELDOŞ | Kültür Portalı

Keldoş - Bingöl

MALZEMESI Un Tuz Ilık Su Ayran Tereyağı

 

YAPILIŞI Mayasız una ılık su katılarak iyice yoğrulur. Yoğrulan hamur orta büyüklükte bir tepsiye konarak el ile tepsinin içinde dağıtılarak düzeltilir. Yanan ocaktaki köz açılır, altındaki kül temizlenir, tepsideki hamur közün içinde açılan yere düzgün konularak üstü sac ile örtülür. Sacın üstüne köz ateş konur, iyice kızartıldıktan sonra ekmek çıkartılarak soğumaya bırakılır. Soğuyan ekmek ufak ufak bir kaba doğranır, daha önce hazırlanan sarımsaklı ayran ve tereyağı üzerine dökülerek servis yapılır. Kaynak: Alay, O. (1996). Kültür Dünyamızda Bingöl. Ankara: Meg Ajans.

Hamur İşi ve Börekler
Görüntülenme Sayısı : 1502    Eklenme Tarihi : 25 Ocak 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 23 Ekim 2017 Pazartesi