­ HOLUŞKA | Kültür Portalı

Holuşka - Antalya

Holuşka Malzemeleri Nelerdir? (6 Kişilik)

Hamur Malzemeleri

  • 4 su bardağı un
  • 1 çay bardağı (yaklaşık) su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Harç Malzemeleri

  • 250 gram kıyma
  • 2 adet soğan
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Üst Malzemeleri

  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Holuşka Nasıl Yapılır?

Hamur Hazırlama

Unu hamur yoğurma kabına koyunuz. Ortasını havuz gibi açınız. Tuz ve azar azar su ilavesi ile yoğurarak sert bir hamur tutturunuz. Üzerine bez örtünüz. 20 dakika bekletiniz.

Harç Hazırlama

  1. Rendelenmiş soğanları orta ateşte, zeytinyağı ile birlikte sararıncaya kadar karıştırarak kavurunuz ve ocaktan alınız.
  2. Kavrulmuş soğanlara kıymayı, tuzu ve karabiberi ekleyip karıştırınız.

Holuşka Hazırlama

  1. Hazırladığınız hamuru, nohut büyüklüğü bezelere ayırınız. Her bir bezeyi parmaklarınızla 3-4 cm çapında, dairesel şekilde açınız.
  2. Elle, daire şeklinde açılmış hamur parçacıklarının yarılarına nohut büyüklüğünde harç koyunuz. Diğer yarıyı harcın üzerine kapatınız. Yarım daire şekli almış hamurların uçlarını hafif sıkarak birbirine yapıştırınız.
  3. Hazırladığınız Holuşkaları, harlı ateşte kaynayan tuzlu suda yumuşayıp diri kalacak şekilde haşlayınız.
  4. Holuşkaları sulu sulu servis kabına çıkartınız. Üzerine önce tuz, ezilmiş sarımsak ile çırpılmış yoğurdu sonra da kırmızı biberli kızdırılmış tereyağını gezdiriniz. Sıcak sıcak sofraya veriniz.

Notlar

  1. Kıymalı harç yerine peynirli, fesleğenli harç kullanabilirsiniz.
  2. Kıyma harcına da ayrıca kıyılmış fesleğen katabilirsiniz.

Kaynak: “Holuşka”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 106.

Görüntülenme Sayısı : 2540    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 21 Nisan 2021 Çarşamba