­ AYRAN AŞI | Kültür Portalı

Ayran Aşı - Ağrı

Ağrı'da Ayran Aşı çorbasına Gırar da denir. Yarpuz ise ballıbabagillerden, çiçekleri birbirinden ayrı halka durumunda, nane türünden, kısa saplı, az veya çok tüylü, güzel kokulu bir bitkidir.

Ayran Aşı Malzemeleri Nelerdir

• 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 5 su bardağı yoğurt ya da ayran
  • 1 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 çay bardağı haşlanmış nohut
  • 1 demet yarpuz ya da nane
  • Su

Ayran Aşı Nasıl Yapılır

Un, yumurta, yoğurt suyla çırpılır. Hazırlanan karışımın içine ıslatılmış buğday ve nohut katılarak kaynayıncaya kadar karıştırılır sonra içine tuz ilave edilir. Buğdaylar yumuşayınca ocaktan alınır ve üzerine doğranmış yarpuz veya nane serpilerek soğuk ya da sıcak servis edilir. Bingöl’deki usulünde haşlanmış kenger kökü ilave edilmektedir. Ayran aşı Iğdır’daki usulünde bulgurla yapılmakta ve içine ebegümeci, evelik, pancar yaprağı gibi yeşillikler ile sarımsak da konulmaktadır. Tencereye su konularak bulgur kaynatılır. Buna ince ince doğranmış bütün otlar ilave edilip iyice pişirilir. 4 kaşık un suda ezilerek karışıma ilave edilir. Diğer tarafta ayran hazırlanır, sarımsaklar ezilerek ayrana katılır. Pişirilen karışıma ayran eklenir. Bir iki taşım kaynatılıp ateşten alınır. Yarpuz ya da nanenin yazın tazesi, kışın kurusu kullanılır. Ayran çorbası kışın sıcak, yazın soğuk olarak tüketilmektedir. Batman’daki ayran aşında buğday iyice piştikten sonra ayran ilave edilir, biraz daha kaynatılır ve dinlenmeye bırakılır. Soğuduktan sonra üzerine pekmez ya da tuz dökülerek yenir.

Kaynak: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Anadolu Yemek Sanatı, 2018

Görüntülenme Sayısı : 16386    Eklenme Tarihi : 14 Temmuz 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 05 Ocak 2022 Çarşamba