­ KUNCEMOT | Kültür Portalı

Kuncemot - Adıyaman

Adıyaman mutfağındaki enteresan tatlılardan biri olan kuncemot tatlısının adı Kürtçe kunci (susam) ve mot (Pekmez) sözcüklerinin birleşmesinden meydana gelmiştir. Bir bağ ürünü olan kuncemot tatlısı eski Adıyaman'da  oldukça yaygındı.

Kuncemot Malzemeleri Nelerdir  (4 Kişilik)

  • Pekmez (Üzüm Pekmezi)  1 Kase
  • Kabuklu Susam (Küncü)    1 Kase
  • Fıstık  İçi                             100 g

Kuncemot Nasıl Yapılır

Bir tencerede ateşe atılan pekmez katı kıvama gelinceye kadar kaynatılır. Katılaşan pekmeze kabuklu susamlar ilave edilir. İyice karıştırılarak bir miktar daha pişirilir. Tenceredeki kuncemot altına un serpilen tepsiye aktarılır. Tatlı, sakız gibi bir birine yapışacaktır. Soğuduktan sonra fıstık içi ile süslenerek servis edilir.

Kaynak: Öncü, M.(2016).Adıyaman Cemile Mutfak Kültürü. Adıyaman Tanıtma Vakfı Yayınları(ATAV)

Görüntülenme Sayısı : 5069    Eklenme Tarihi : 29 Mayıs 2019 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 13 Aralık 2021 Pazartesi