­ LOKUL | Kültür Portalı

Lokul - Afyonkarahisar

• 200 gr haşhaş ezmesi
  • 30 Gr şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Lokul Nasıl Yapılır

Un elenir ve ortası açılır. Bir kapta şeker, tuz ve maya ılık su ile kabartılır ve unun ortasına konur. Un ile karıştırılarak yumuşak bir hamur elde edilir. Hamurun üzeri unla kapatılır. Unlar çatladığı zaman üzeri açılır. Yağ, yoğurt ılık su ilavesiyle yumuşak bir hamur yapılır. Üzeri sıkıca kapatılarak ılık bir yerde mayalanmaya bırakılır. Kabarıp mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınıp tezgâh üzerinde hafifçe açılır. Üzerine haşhaş sürülüp rulo şeklinde katlanır. Kendi etrafında yuvarlanıp yağlanmış tepsiye konur. Üzerine yağlı haşhaş sürülüp 200 derece önceden ısıtılmış fırında pembe renk alıncaya kadar pişirilir.

Kaynak:  Afyonkarahisar Yöresel Lezzetleri,  Afyonkarahisar Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Tanıtım Yayınları,  Ankara 2018

Görüntülenme Sayısı : 6986    Eklenme Tarihi : 18 Eylül 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 05 Ocak 2022 Çarşamba