­ KURABİYE ( GURABİYE ) | Kültür Portalı

Kurabiye ( Gurabiye ) - Afyonkarahisar

Malzemeler: 500 gr. kuyruk yağı 1 adet yumurta 500 gr. içyağı Yarım paket margarin 2 su bardağı ayçiçek yağı 500 gr. kesme şeker 1 tatlı kaşığı kabartma tozu Aldığı kadar un Yarım su bardağı kabukları soyulmuş badem Hazırlanışı: Kesme şekere su ilavesi ile şerbet yapılır. Diğer taraftan kuyruk yağı, iç yağı ayrı ayrı eritilip süzülür ve sıvı yağ, margarin ilave edilerek hepsi karıştırılır. Daha sonra soğuyan şerbet, yağ karışımına ilave edilerek rengi beyazlaşana kadar elle karıştırılır. Elde edilen yağ ve şerbet karışımına kabartma tozu, yumurta ve un ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edilene kadar yoğrulur. Hazırlanan hamurdan avuç büyüklüğünde parçalar alınır ve elde sıkıştırılır, kurabiye şekli verilir. Tepsiye dizilen kurabiyelerin üzerleri, kabukları soyulmuş bademlerle süslenir. 200 dereceye ısıtılmış fırında 30 dakika pişirilir. Gurabiye nişanlarda kız evi tarafından yapılıp, tek tek renkli jelatinlerle paketlenerek, bir sepete konulup oğlan evine gönderilir. Oğlan evi bu kurabiyeleri akrabalarına ve komşularına dağıtır. Gurabiye'nin hamurunu tutturmak oldukça güçtür. Afyon'daki inanışa göre eğer hamurun kıvamı tutup, dağılmadan pişerse evliliğin mutlu süreceğine inanılır.

Görüntülenme Sayısı : 1696    Eklenme Tarihi : 27 Mayıs 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 11 Ekim 2017 Çarşamba