­ KAYNAR | Kültür Portalı

Kaynar - Adana

Kaynar benzeri içecekler ülkemizin çeşitli yörelerinde “lohusa şerbeti” veya “kırmızı şerbet” isimleri ile de geçer. Anne sütünün gür olması ve göz aydınlığı için ikram edildiği gibi bazı yörelerde nazarı kovmakla da ilişkilendirilir. Kaynar, günümüzde yeni doğum yapan kadını ve çocuğu görmek amacıyla yapılan ziyaretlerin baş içeceğidir. Çocuk doğunca ziyarete gelen bütün eş, dost ve akrabaya sıcak veya soğuk şerbet ikram edilerek doğum müjdelenirken aynı zamanda da bu mutlu olay kutlanmış olur.

Kaynar Malzemeleri Nelerdir

• 2 kök havlıcan
  • 2 kök zencefil
  • 3 çubuk tarçın
  • 10 tane karabiber
  • 10-15 diş karanfil
  • 7 su bardağı su
  • 1 su bardağı toz şeker/pekmez
  • 10 adet kakule
  • Üzeri için: Dövülmüş ceviz

Kaynar Nasıl Yapılılır

Büyükçe bir tencerede su ve şeker kaynatılır. Tüm baharatlar bir tülbente koyulup tencereye sarkıtılır, 45 dakika daha kaynatılır. Suyu azalırsa ilave edilir. Sıcak sıcak bardaklara alınır, üzerine ceviz serpilerek servis edilir.

Kaynak: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Anadolu Yemek Sanatı Kitabı, 2018

Adana Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 71494    Eklenme Tarihi : 18 Kasım 2015 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 08 Aralık 2021 Çarşamba