­ ÇINÇINLI SULTAN HANI / ESKİ HAN | Kültür Portalı

Çınçınlı Sultan Hanı / Eski Han - Yozgat

Saraykent İlçesi Saray Mahallesi'nde bulunan, Eski Han ismiyle de bilinen Çınçınlı Sultan Hanı bugün oldukça harap durumdadır. Binanın batı duvarı ortadan kalkmış, günümüze kalabilen diğer beden duvarlarının kaplamaları sökülmüş, bu nedenle duvarlar incelmiştir. Yapının güneybatısında müştemilat kalıntıları görülmektedir. Dikdörtgen planlı ve doğu-batı yönlüdür. Horasan harçla, moloz taş kullanılarak balıksırtı örülen duvarların üzeri kaplama taştır. Mevcut duruma göre hanın birbirine bitişik tonozla örtülü dört mekândan oluştuğu anlaşılmaktadır. Yapının içi tamamen moloz taşla dolu olduğundan içte tonoz örtülerinin nereye oturduğu, ortada açık veya kapalı bir mekânın varlığı tespit edilememektedir.Valide Sultan Melike Mahperi Hatun tarafından 1240 - 1241 yıllarında yaptırılmıştır.

Kaynak: Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşiv -Yozgat Müze Müdürlüğü Arşiv

Yozgat Gezilecek Yerler

Han
Çınçınlı Sultan Hanı, ilçe merkezine 10 kilometre mesafededir. ulaşım karayolu ile sağlanmaktadır.
Saraykent İlçesi Saray Mahallesi Saraykent / YOZGAT

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 7307    Eklenme Tarihi : 25 Nisan 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 25 Kasım 2021 Perşembe