­ SALİH EFENDİ SOKAK | Kültür Portalı

Salih Efendi Sokak - Kilis

Kilis'in tarihi sokak dokusunu en güzel şekilde günümüzde bizlere yansıtan Salih Efendi Sokak, eski Kilis'i günümüze taşıyan örnek bir sokaktır. Salih Efendi Sokağı adını 1907 yılında Kilis’te Belediye Başkanlığı yapmış olan Muhlis Efendinin babası Müftü Salih Efendi’den almıştır.

Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini taşıyan Kilis’teki eski evlerin dış yapıları kadar iç görünümleri de ilgi çekmektedir. Eski taşlardan örülü duvarlar, ahşap pencere ve kapılar, evlerin içindeki küçük süs havuzları, yazlık ve kışlık bölümler Kilis’teki tarihi evlerin en dikkat çeken özellikleri arasında yer almaktadır.

Kilis’in hemen her sokağında rastlayacağınız bu evlerin kimi bakımsız kimi harabe iken, Salih Efendi Sokak’taki evlerin çoğu 2010 ve 2011 yıllarında Kültür ve Turizm Bakanlığınca yaptırılan restorasyon ve sokak sağlıklaştırması sonrasında güzel bir görünüm kazanmışlardır. Bu çalışmalar sonrasında Salih Efendi Sokağı Kilis’e gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin kentin tarihi dokusunu, evlerini ve sokaklarını keşfedebileceği güzel bir görünüme kavuşmuştur.

Çarşı
Salih Efendi Sk., Kilis Merkez/Kilis
MERKEZ / KİLİS

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 395    Eklenme Tarihi : 06 Aralık 2023 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 03 Ocak 2024 Çarşamba