­ HALİME HATUN KÜMBETİ | Kültür Portalı

Halime Hatun Kümbeti - Van

Halime Hatun Kümbeti, Gevaş ilçesinde bulunan Selçuklu Dönemi eserlerindendir. İlçedeki Selçuklu Mezarlığı'nın doğusunda bulunmaktadır. Giriş kapısının üzerinde yer alan kitabedeki bilgiye göre, 1335 yılında, Saltuklu beyi Meliki İzzettin Saltuk tarafından, kızı Halime Hâtun için yaptırılmıştır.

Servet Uygun

Ahlatlı Pehlivan oğlu Esed tarafından inşa edilmiştir. Bitkisel, geometrik ve yazılardan oluşan bezemeleriyle dikkat çeken kümbet, 2014- 2018 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir.

Servet Uygun

İki katlı inşa edilmiş kümbetin cenazeliği kare planlı olup, doğudaki kapısına merdivenle inilmektedir. Köşeleri pahlanmış kare kaide üzerine onikigen gövdeli olarak yapılmıştır. Üstten piramidal bir külahla örtülmüş kümbet, düzgün kesme taş malzeme ile inşa edilmiştir.

Servet Uygun

Gövdenin kuzeyindeki cepheye taç kapı, diğer üç yöne pencereler açılmıştır. Aralardaki yüzeyleri üçgen nişler hareketlendirmektedir. Tüm cephelerde şeritler halinde ve madalyonlar şeklinde bitkisel, geometrik ve yazılardan oluşan süslemelere yer verilmiştir.

Derya Sarar

Kümbetin çevresini celi sülüs hatla yazılmış Kur’an-ı Kerim’den Fetih Suresi’nin 1-13. ayetlerinden oluşan bir şerit dolanmaktadır.

Kaynak: Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Kümbet
Kültür Turizmi
Gevaş İlçesi’ndeki Selçuklu Mezarlığı'nın doğu tarafında bulunmaktadır. Giriş kapısı üzerindeki kitabesine göre Melik İzzeddin tarafından 1335 tarihinde, kızı Halime Hatun için yaptırılmıştır. Ustası Ahlatlı Pehlivan oğlu Esed'dir.
Gevaş İlçesi’ndeki Selçuklu Mezarlığı'nın doğu tarafında bulunmaktadır

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2609    Eklenme Tarihi : 07 Mart 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 24 Ocak 2024 Çarşamba