­ ARDAHAN KALESİ | Kültür Portalı

Ardahan Kalesi - Ardahan

Ardahan Merkez'de, Halil Efendi Mahallesi'nde yer alan Ardahan Kalesi, 16. yüzyıl ortalarında Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle inşa edilmiştir.

Ardahan Kalesi, dikdörtgen planlı bir alan üzerine çok sayıda kule ile desteklenmiştir. Kalenin yapımında düzgün kesme taşlar (küfeki taşı) ile horasan harcı kullanılmıştır. Kalenin duvar örgü tekniği, çokgen kuleleri ve konumlandırılmış biçimi ile Rumeli Hisarını andırmaktadır.

Fotoğraf: Ardahan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Batıdaki büyük kapısı üzerinde Arapça bir kitabe bulunmaktadır. Kitabede "Arap, Rum ve Acem ülkelerinin deniz ve karalarının sahibi padişahlar padişahı Selim Han'ın oğlu Sultan Süleyman-ı Azam namına yapılmıştır. Mülkü kıyamete kadar baki kalsın." şeklinde tercüme edilen bir yazı bulunmaktadır.

Kaynak: Ardahan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Kale
Halilefendi, Şehitler Cd. No:24, 75000 Ardahan Merkez/Ardahan

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 5776    Eklenme Tarihi : 01 Nisan 2021 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 01 Nisan 2021 Perşembe