­ ŞERÂFEDDİN CÂMİİ | Kültür Portalı

Şerâfeddin Câmii - Konya

XII. yüzyılda Şeyh Şerâfeddin tarafından yaptırılmıştır. 1444 yılında II. Karamanoğlu İbrahim Bey tarafından tamir ettirilmiş; zamanla harap olan câmi, 1636 yılında Mehmed Çavuşoğlu Memi Bey tarafından yıktırılarak yeniden yaptırılmıştır. Câminin gövdesinde kesme taşlar kullanılmış olup üst kısım büyük bir kubbe ile örtülmüştür. On fil ayağının tutmakta olduğu ana kubbe, güneyinde bir yarım kubbe ile desteklenmektedir. Yarım bir kubbe ile örtülen mihrabın bulunduğu kısım dışarıya taşmaktadır. Güney kısmı hariç diğer yönlerde ikinci kat mahfelleri bulunmaktadır. Câminin içi hat örnekleri ve kalem işi nakışlarla tezyîn edilmiş olup, mermer işlemeli minber ve mihrabı takdire değer sanat eserleridir. Yedi kubbeli son cemaat mahalli de bulunan câminin, tek şerefeli minaresi sonradan ilâve edilmiştir. Câminin güney cephesinde yer alan ve 20. yüzyılın başlarında yıkılan Şeyh Şerâfeddin Türbesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2010 yılında yeniden yaptırılmıştır.

Kaynak: Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Medeniyetler Şehri Konya" broşüründen alınmıştır. Yayın No: 231 Baskı Tarihi: Kasım 2015

Konya Gezilecek Yerler

Şehir merkezinde Mevlâna Kültür Vadisi içinde yer almaktadır.
Mevlâna Caddesi/Konya

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 8628    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 14 Eylül 2023 Perşembe