­ SAMSUN PİDESİ | Kültür Portalı

Samsun Pidesi - Samsun

Pide İçi Malzemeleri:

Kuru Soğan: 6 Büyük Boy, Sıvı yağ/Tereyağı: 1 Su bardağı/3 yemek kaşığı, Kıyma: Yarım kilo, Karabiber: Yeteri Kadar, Maydanoz: 1/2 demet.

Hazırlanışı:

Kuru soğan doğranarak sıvı yağda veya tereyağında kavrulur. Kıyma ilave edilerek kavurmaya devam edilir. Suyunu çekince ateşten alınır. Karabiber ve kıyılmış maydanoz eklenir. Her ne kadar Samsun Pidesi olarak ün salmışsa da aslında Samsun'da genelde iki ayrı pide yapılır. Biri bir ucundadır Samsun'un diğeri diğer ucunda. Terme Pidesi, Çarşamba Pidesi ve Bafra Pidesi olarak da Coğrafi İşaret olarak tescillenmiştir. Her ikisinin de yapımı ayrı, lezzeti ayrıdır. Bafra Pidesi daha çok kapalı denilen türdendir. Terme Pidesi ise açık denilen türde yapılmaktadır. Kaynak: Sebahat KÖSE (Samsun Yemekleri, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayını)

Görüntülenme Sayısı : 2125    Eklenme Tarihi : 13 Mart 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 14 Mayıs 2018 Pazartesi