­ TATLARİN YER ALTI ŞEHRİ | Kültür Portalı

Tatlarin Yer Altı Şehri - Nevşehir

Tatlarin Yer Altı Şehri, Nevşehir'in Acıgöl ilçesine 10 kilometre uzaklıkta ve “Kale” olarak adlandırılan tepenin yamacında yer alır.

Fotoğraf: Official Turkish Museums

Yer altı şehri, ilk olarak 1975 yılında tespit edilmiş ve 1991 yılında ziyarete açılmıştır. Kale mevkisinde yer altı yerleşimi dışında pek çok kilise bulunmaktadır; ancak bunların büyük bir bölümü doğal nedenlerle yıkılmıştır.

Asıl giriş kapısı yıkılmış olan yer altı şehrine, batı yönündeki iki farklı yerden girilebilmektedir.

Yer altı şehri oldukça geniş bir alana yayılmış olmakla birlikte ancak küçük bir kısmı temizlenebilmiştir. Halen iki katı gezilebilmektedir. Mekânların büyüklüğü, erzak depolarının sayısı ve kiliselerin çokluğu, normal bir yer altı yerleşiminden ziyade buranın askeri garnizon ya da manastır olduğunu düşündürmektedir.

Girişten, 15 metre uzunlukta kavisli bir koridor vasıtasıyla, dikdörtgen planlı geniş bir mekâna ulaşılır. Girişteki 1,5 metre çapında ve ortası delikli sürgü taşı, bu mekânın giriş-çıkışının kontrol altına alınmasını sağlamaktadır. Sağ taraftaki nişin içinden aşağıya doğru oyulan ve halk tarafından zindan olarak adlandırılan mekânda 3 tane iskelet bulunmuştur.

Tuvaletin de yer aldığı bu ana mekânın sağ tarafında kiler-mutfak bulunmaktadır. Bu alanın Roma Döneminde mezarlık alanı, Bizans Döneminde de kiler olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Çünkü bu alandaki nişler, yöredeki Roma Dönemi kaya mezarlarındaki ölülerin yatırıldığı nişlerden farksızdır. Ancak daha sonraki dönemlerde bu nişlerin tabanları oyulmuş ve içine erzak konulmuştur.

Ana mekânın sol tarafındaki dar, kavisli ve eğimli pasaj vasıtasıyla ikinci geniş mekâna ulaşılır. Yer altı şehrinin en önemli özelliği diğer yer altı şehirlerinde pek bulunmayan tuvalete sahip olmasıdır. Yukarıdaki katta olduğu gibi tuvalete “L” biçimindeki bir koridor vasıtasıyla gidilir.

Yeraltında bulunan İki nefli iki apsisli ve beşik tonozlu olan kilisenin narteksi yıkılmıştır.

Kilisenin oldukça iyi korunmuş olan fresklerindeki sahneler bantlarla birbirinden ayrılmıştır.

Zemininde koyu gri; tasvirlerinde ise mor, hardal ve kırmızı renkler kullanılmıştır.

Kaynak: Nevşehir Valiliği

Kilise
Tatların Köyü İç Yolu, 50230 Tatların/Acıgöl/Nevşehir

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 15088    Eklenme Tarihi : 10 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 19 Ocak 2024 Cuma