Erzurum Saat Kulesi (Tepsi Minare) - Erzurum
Tepsi Minare, Erzurum’un kadim mekânlarından Erzurum Kalesi’nin kale mescidinin güneybatı köşesinde yer almaktadır. Kitabesinden, Saltuklu Beyi Ebu’l Muzaffer Gazi İnanç Biygu Alp Tuğrul Bey tarafından 12. yüzyılın ilk yarısında yaptırıldığı anlaşılmaktadır.
TGA
Orijinal haliyle kale mescidinin minaresi olan yapı yüzyıllardır tepsi minare adıyla anılmaktadır. 19. yüzyılın ilk yarısında minareye bir saat yerleştirilmiş ve halk arasında saat kulesi olarak anılmaya başlanmıştır. Minare gözetleme kulesi olarak da kullanılmıştır.
TGA
Yapının, kaidesi üç renkli kesme taş malzeme ile yapılmıştır. Tuğladan inşa edilen silindirik gövdesi aşağıdan yukarıya doğru daralarak devam eder. Minarenin iç kaleye açılan kapısı, düz atkı taşıdır ve sivri kemerli bir de alınlığı bulunmaktadır. Tuğla gövdesi sepet örgü şeklinde örülmüştür. Şerefeye yakın kısımda kufi tarzda yazılmış kitabe kuşağına yer verilmiştir.
Yapıya 19. yüzyılda eklenen şerefe kısmı Barok özellikler taşımaktadır. Bu kısımda sonradan dizayn edilen sütunlar üzerinde yükselen üst kısım ise ahşaptır.
Kaynak: Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü.
Erzurum Saat Kulesi
Görsel Sahibi: Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi, Muhammed Kösen
Erzurum Saat Kulesi
Görsel Sahibi: Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi, Muhammed Kösen
Saat Kulesi
Kültür Turizmi
Merkez Cumhuriyet Caddesi güzergahında olup, yaya olarak ve şehrin bir çok noktasından toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanmaktadır.
Camiikebir, Kırklar Sk. No:10, 25030, 25030 Yakutiye/Erzurum
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
32735
Eklenme Tarihi :
24 Haziran 2014 Salı
Güncellenme Tarihi :
17 Mart 2025 Pazartesi