­ ÇİTİRMEK | Kültür Portalı

Çitirmek - Muğla

Çitirmek İçin Gerekli Malzemeler Nedir?

• 500 gr. susam
  • Tercihe göre 2 su bardağı fıstık, ceviz ya da badem

Çitirmek Nasıl Hazırlanır?

Susam ayıklanır, yıkanır. Yağlı olduğu için harici yağ eklemeden bir tavada sürekli karıştırmak suretiyle rengi değişene kadar kavrulur. Susam çabuk yandığı için sürekli karıştırmak önemlidir. Kavrulan susamın üzerine bal ilave edilir, pişirmeye devam edilir. Tercihe göre fıstık, ceviz ve badem eklenebilir. Pişmeye yakın susamlar birbirini tutmaya, kokusunu vermeye ve köpük köpük olmaya başlar. Bu süre 40-45 dakikayı bulabilir. Piştikten sonra içi yağlanan bir tepsiye ya da geleneksel usulle yassıağaç/senit denilen ekmek tahtasının üzerine dökülür, kaşıkla bastırılır, serin bir yerde sıcaklığı azalana kadar bekletilir. Tam soğumadan önce kare ya da dikdörtgen şeklinde dilimlenir. Servisi, soğuduktan sonra sade olarak ya da çay ile yapılır. Söz konusu tatlının bir başka varyantı, susamın kavrulduktan sonra dibekte dövülmesi ve soğuduktan sonra pekmezle karıştırılarak yenmesidir ki buna da “susam karması” denir.

Görüntülenme Sayısı : 6891    Eklenme Tarihi : 14 Haziran 2017 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 24 Mayıs 2019 Cuma