­ FIRIN YAPMASI | Kültür Portalı

Fırın Yapması - Kilis

• 1 çorba kaşığı kimyon
  • 2 kuru soğan
  • 1 kibrit kutusu bayat ekmek içi veya iç yağ

Fırın Yapması Nasıl Yapılır

Zeytinyağı tavaya konur. Hafif dumanlanınca bir parça iç yağ atılır. Pembeleşince yağdan çıkarılır. (İç yağı yerinde ekmek de konulabilir.) Ateşten alınarak soğumaya bırakılır. Simit geniş bir tepsiye konur. Küçük küçük doğranmış soğan ve tuz ilave edilir. 2 dakika yoğrulur. Arasıra avuç avuç soğuk su alınarak simit yumuşayıncaya kadar 20 - 25 dakika yoğrulur. Et ilave edilerek biraz daha yoğrulur. Et makinası ile yapılacaksa, önce ıslatılmış simit ve soğan iki kez çekilir. Sonra kıyma eklenir. Bir kez daha çekilerek kolayca hazırlanır. Köfteye soğutulmuş zeytinyağı, domates salçası, biber salçası, nane, kimyon ilave edilerek yoğrulur. (Köfteye yazın 2-3 tane domates de çekilebilir.) Limon büyüklüğünde paralar alınır. İki avuç arasında bir parmak kalınlığında yuvarlak yapmalar hazırlanır. Fırın tepsisi zeytinyağı ile yağlanır. Köfteler bir parmak ara ile dizilir. Önceden ısıtılmış 250 derece fırında altı üstü pembeleşinceye kadar pişirilir. (Kiliste pide fırınında pişirtilir.) Sıcakken bir tencereye dizilir. Terlememesi için üzerine temiz bir bez örtülür. Kapağı kapatılarak yumuşaması sağlanır.

NOT: Köfte hazırlandıktan sonra içerisine bir su bardağı kıyışmış ceviz içi konulabilir.

KAYNAK: Geçmişten Günümüze Kilis Lezzetleri

Görüntülenme Sayısı : 477    Eklenme Tarihi : 15 Kasım 2023 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 20 Aralık 2023 Çarşamba