­ HARİRE | Kültür Portalı

Harire - Mardin

MALZEMELER Üzüm zamanında 20 kğ Taze Üzüm, 1 Su Bardağı Şıra Mayalama Toprağı, 2 Su Bardağı Un, 1 Yemek Kaşığı Tarçın, 250 gr Ceviz içi, veya 2 su bardağı pekmez, 2 su bardağı un, 1 su bardağı toz şeker, 1 Yemek kaşığı tarçın, Süslemek için: 250 gr Ceviz içi YAPILIŞI: I- Üzümler yıkanır ve suyu alınmak üzere ufak bir naylon veya kendir çuvalda ezilir. Çıkan şıra kaynatmak üzere ateşe alınır ve toprak üzerine atılır. Köpüğü çıktıkça alınır. Köpük beyazlaşana dek devamlı alınır. Sonra dinlendirilmek ve arıtılmak üzere kenara alınır. Dinlenen şıra topraktan arındırılıp, ateşe alınır. Kaynamaya yakın şıranın yarısı başka kaba alınır ve tekrar soğutulur. Soğuyan şıraya un katılarak çırpılır ve çırpılan unlu şıra kaynamakta olan diğer şıra üzerine dökülür. Sürekli harire tahtası ile karıştırılır. Ateşi kısık bir şekilde kaynatılan şıra üzerine tarçın dökülür, dibi tutmayacak şekilde kaynayıncaya kadar karıştırılır. Bakır veya çabuk soğuyacak bir kap üzerine kaşıkla alınan numune soğuyunca sökülme düzgün oluyor ise harire olmuş demektir. Kaplara servis edilir ve üzerine ceviz serpilerek sıcak veya soğuk ikram edilir. II- 2 su bardağı pekmezi, 10 su bardağı su ve 1 bardak şeker ile karıştırıp ateşte şıra tadı gelinceye kadar kaynatmalıdır. (Rengi koyu ise açmak için içine 1 bardak yağsız süt eklenir) . Kaynatılan şıranın yarısı soğutulmaya alınır ve diğer yarısı ateşte kaynatılır. Soğutulan şıraya un katılarak çırpılır ve çırpılan unlu şıra kaynamakta olan diğer şıra üzerine dökülür. Sürekli harire tahtası ile karıştırılır. Ateşi kısık bir şekilde kaynatılan şıra üzerine tarçın dökülür, dibi tutmayacak şekilde kaynayıncaya kadar karıştırılır. Bakır veya çabuk soğuyacak bir kap üzerine kaşıkla alınan numune soğuyunca sökülme düzgün oluşuyor ise harire olmuş demektir. Kaplara servis edilir ve üzerine ceviz serpilerek sıcak veya soğuk ikram edilir. Kaynak: Mardin Kültür-Turizmi Araştırma ve Geliştirme Derneği
Tatlılar

BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Görüntülenme Sayısı : 1011    Eklenme Tarihi : 11 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 21 Haziran 2017 Çarşamba