­ MEVLEVİHANE - DÖNENLER CAMİİ | Kültür Portalı

Mevlevihane - Dönenler Camii - Kütahya

İl Merkezinde, Ulu Camii yakınındadır. 14'üncü yüzyılda Mevlevihanenin semahanesi olarak inşa edilmiştir. Erken dönem Anadolu Türk mimarisinin özgün örneklerinden olan Kütahya’ nın bu ilk Mevlevihanesi iki kez onarım görmüş ve günümüze semahane ile derviş hücreleri kalmıştır. Bugün cami olarak kullanılan yapı, kareye yakın dörtgen planlı, sekizgen kasnaklıdır. Yapının bitişiğinde ‘‘Kütahya’nın Selçuklu Dönemi Fatihi’’ olarak bilinen İmadüttin Hezar Dinari tarafından yaptırılan mescid Mevlana’nın torunu Ergun Çelebi’ nin buraya defnedilmesi ile Mevlevihanenin türbesi haline gelmiştir. Semahanenin duvarındaki kitabeden, 1227 H.-1812 M. ve 1257 H.-1841 M. yıllarında tamir gördüğü anlaşılmaktadır. Semahaneye daha sonraki bir tamiratta mihrap ilave edilerek cami haline getirilmiştir. Halk arasında Dönenler Camii olarak bilinir.

Caminin giriş kapısı üzerinde XIX yüzyıla ait çini kitabe vardır. Kitabede ‘‘Ya Hazreti Ergun’’yazılıdır. Mevlana’ nın oğlu Sultan Veled Kütahya için şu beyiti söylemiştir:

• “Kütahya’da bir ay kalana ne mutlu, İki ay kalacak olursanız, daha fazla müstefid ve münfeyiz olursunuz.
  • Kütahya kusursuz bir güzeldir. Böyle kusursuz güzele zeval olur mu?
  • Ya rab, bu memlekete kaza bela verme, Cennet, Kütahya’nın ya altındadır ya üstünde,
  • Feda olsun Lahor, Keşmir, Tebriz Kütahya’ya”      Sultan Veled

Kaynak: Kütahya Kültür ve Turizm Müdürlüğü ''Kütahya Tanıtım Broşürü''

Kütahya Gezilecek Yerler

Şehir merkezindedir. Ulu cami yakınındadır.
Börekçiler Mahallesi/Kütahya

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 28284    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 09 Mart 2021 Salı