­ ŞİŞBEREK | Kültür Portalı

Şişberek - Kilis

• 1 çorba kaşığı nane
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı tuz (biri hamura)

Şişberek Nasıl Yapılır

Yemek yapmaya başlamadan önce yoğurda 3 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı tuz konarak karıştırılır. Bez torbaya boşaltılarak suyu süzülür. Kıyma 3 çorba kaşığı sıvı yağ ile bıraktığı suyu çekinceye kadar kavrulur. Küçük küçük doğranmış soğan ilave edilir. Soğanlar sararınca ateşten alınır. Bir çay kaşığı tuz, karabiber ve kırmızı biber eklenir. Soğutulur. 5 su bardağı un yeterince su ve tuz ile yumuşak bir hamur yapılır. İyice özleştirilir. Üzeri örtülerek yarım saat dinlendirilir. (Yaklaşık 1,5 su bardağı su ile) Portakal büyüklüğünde bezelere ayrılır. Her beze oklava ile 2 mm incelikte açılır. 2 parmak genişliğinde karelere kesilir. Her karenin ortasına 1 çay kaşığı kıymalı iç konur. Dört köşesi üstte birbirine birleştirilir. Temiz bir bezin üzerine serilerek güneşte en az 2 saat kurutulur. Süzülmüş yoğurt çelik bir tencereye alınır. Bir tatlı kaşığı tuz eklenir. Kaynayıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Yoğurdun üzerine 5 su bardağı su ilave edilir. Kaynayınca şiberekler ilave edilir. Şişberekler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (10 Dakika) Üzerine nane serpilerek sıcakken servis yapılır. Afiyet olsun.

NOT:  Şişbereği kurutmaya vakit olmadığı zaman yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Fırında pembeleşmeden pişirilir. İstenildiği zaman kullanılabilir. Şişberek 3 cm karelere kesilerek içerisine kıyma konur ve üçgen kapatılıp iki uç birleştirilerek şapka şeklinde kapatılabilir. 2 diş sarımsak ezilerek ilave edilebilir.

Kaynak: Geçmişten Günümüze Kilis Lezzetleri

Görüntülenme Sayısı : 670    Eklenme Tarihi : 16 Kasım 2023 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 05 Aralık 2023 Salı