­ ETLİ PİRİNÇ DOLMASI | Kültür Portalı

Etli Pirinç Dolması - Kilis

• 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Etli Pirinç Dolması Nasıl Yapılır

Önce sebzeler uygun şekilde hazırlanır. Patlıcan dolması yapılacaksa patlıcanlar yıkanır. Başları iki cm aşağıdan düzgünce kesilir. Dolma bıçağı ile oyulur. Makbara ile çekirdekleri kazınır.

İçinin Hazırlanması:

Pirinç ayıklanır, yıkanır, bir tepsiye alınır. İçine ince doğranmış soğan, sarımsak 1 çay bardağı koruk ekşisi (1 limon suyu) ve tuz konur. Elle iyice ezilir. Kıyma, domates ve biber salçaları, karabiber ve küçük doğranmış domates eklenir. Gerekirse bir çay bardağı su ilave edilir. Hepsi birlikte karıştırılır. Patlıcanların içi azından 1,5 cm boşluk kalacak şekilde doldurulur. Ağızlarına başlarından kesilen kapak (yada yaprak) kapatılır. Çelik bir tencereye hazırlanan dolmalar dıştan içe doğru (daire şeklinde) yatırılarak dizilir. Birinin ağzı diğerinin dibine gelmelidir. Aynı sıralama üst katlarda da uygulanır. Patlıcanların üzerine dolma taşı veya düz porselen bir tabak yerleştirilir. Bir tatlı kaşığı tuz ile üzerini 2 cm geçeçek kadar su eklenir. Kaynamaya başladıktan sonra altı kısılır. Yavaş yavaş kaynatılarak 45 dakika pişirilir. (Kuvvetli kaynarsa dolmanın içi dışına çıkar, hiç kaynamaz ise dolma lapa olur.) Acur dolmasında üzerine limon suyu yada koruk suyu eklenir. Yaklaşık 15 dakika daha pişirilir. Ateşten alınır. Suyu süzülür. Servis tabağına dizilerek servis yapılır.Afiyet olsun.

NOT:  Dolma karışık sebzelerle de hazırlanabilir. İstenilen sebzeler uygun şekilde oyularak içleri doldurulur. Tencereye dizilirken en alt sırızya patlıcan, patlıcanın üzerine kabak, kabağın üzerine domates ve biberler yerleştirilir. Pişirme patlıcan dolmasında olduğu gibi yapılır. Dolmanın ekşisi, acısı tuzu yerinde olursa dolmalar lezzetli olur. Dolmanın dibine 2-3 parça kemikte konulabilir.

KAYNAK : Geçmişten Günümüze Kilis Lezzetleri

Görüntülenme Sayısı : 305    Eklenme Tarihi : 16 Kasım 2023 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 13 Aralık 2023 Çarşamba