­ TİGRAN HONENTS KİLİSESİ | Kültür Portalı

Tigran Honents Kilisesi - Kars

Tigran Honents Kilisesi, Ani Ören Yeri’nde “korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı” olarak tescillenmiş yapılardan biridir. Resimli Kilise veya Nakışlı Kilise olarak da bilinir. Arpaçay Nehri vadisinin üst düzlüğünde yer alan yapı, doğu cephesindeki kitabeye göre Honents ailesinden tüccar Tigran tarafından 1215 yılında inşa ettirilerek Aziz Krikor Lusavoriç’e adanmıştır.

Official Turkish Museums

Kilise kırmızı, siyah ve kahverengimsi düzgün kesme taşlarla, üç basamaklı platform üzerine inşa edilmiştir. Kilisenin çevresi dikdörtgen planlı olup cephelerin çatı alınlıkları rölyef hayvan figürleri ile süslenmiştir. Bu kilise özellikle iç mekanındaki fresklerle dikkat çekicidir. Kilisenin iç cephe duvarları ile kubbe kısmında Hz. İsa’nın doğumundan ölümüne kadar geçen olayları sembolize eden freskler mevcuttur.

TGA

Yapının içinin tamamıyla resimlenmesi Ermeni mimarisinde nadir rastlanan bir özelliktir. Bu nedenle araştırmacılar tarafından Gürcü etkisinin varlığı tartışılmaktadır.

Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Duvar resimlerinin dikkat çekici diğer özelliği ise İncil ve Tevrat konulu sahnelerin yanı sıra, Hristiyanlığı Ermeniler arasında yayan Aziz Krikor Lusavoriç’in hayatı ile ilgili çok sayıda sahnenin yer aldığı tek örnek olmasıdır.

Kilisenin tek girişi, batı cephe eksenine yerleştirilmiştir ve karşılıklı cepheler benzer şekilde düzenlenmiştir. Kemerlerin yüzeyi geometrik geçme motifleriyle süslenmiş, köşeliklerine Selçuklu Dönemi etkilerini yansıtan kıvrık dal, palmet ve rumilerden oluşan bitkisel kompozisyonlar ve aralarına, simetrik ya da tek başına kartal, keklik, sülün, horoz, grifon, aslan gibi hayvan figürleri ile hayvan mücadelesi sahneleri işlenmiştir.

Kaynak: Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, “Ani Kültürel Peyzajı Yönetim Planı”

Kilise
Kültür Turizmi
Kars şehir merkezinden Ani Antik Kenti'ne günde iki kez düzenlenen otobüs seferleri, tur firmaları yada özel araçlarla ulaşım sağlanabilmektedir.
Ocaklı Köyü, Ani Antik Kenti

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 20596    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 22 Temmuz 2024 Pazartesi