­ ATATÜRK EVİ MÜZESİ | Kültür Portalı

Atatürk Evi Müzesi - Adana

Geleneksel Adana Evlerinin tipik özelliklerini gösteren Adana Atatürk Evi Müzesi, tescilli taşınmaz kültür varlığı olup, dönemini en iyi anlatan sivil mimarlık örneklerinden biridir.

Fotoğraf: Official Turkish Museums

15 Mart 1923 tarihinde Atatürk ve eşi Latife Hanım Adana ziyaretleri sırasında Ramazanoğlu Suphi Bey'e ait bu konakta ağırlanmışlardır.

Atatürk Bilim ve Kültür Merkezi Müzesi Koruma ve Yaşatma Derneği tarafından zamanın Kolordu Komutanı Bedrettin DEMİREL'in önderliği ve halkın yardımıyla kamulaştırılıp restorasyonu yapılan bina, 1981 yılında Müze Müdürlüğü'ne bağlı bir birim olarak hizmete açılmıştır.

Atatürk'ün Adana'ya geliş tarihi olan 15 Mart her yıl bu binada resmi törenle kutlanmaktadır. Müzede Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyetin ilk yılları; çeşitli belgeler ve fotoğraflarla anlatılmaktadır.

İki kattan oluşan müze binasının alt katında Çalışma Odaları, Kütüphane, Sofa, Yatak Odası, Basın Odası ve mücahitler Odası yer almakta olup üst katında ise Hatay Odası, Silah Odası, Yaver Odası ve Kuvay-i Milliye Odası bulunmaktadır.

Kaynak: Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Otobüs, taksi ve belediye otobüsleri ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Kayalıbağ Mah., Seyhan Cad., No:39, Seyhan, Adana, Türkiye
+90 (322)-359-78-56

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 7586    Eklenme Tarihi : 26 Temmuz 2019 Cuma    Güncellenme Tarihi : 15 Mart 2022 Salı