­ RAVANDA ŞERBETİ | Kültür Portalı

Ravanda Şerbeti - Kahramanmaraş

Ravanda Şerbeti

Hazırlık Süresi:

1-2 gün hetif (salkımdan düşen yaş üzüm taneleri) seçme.

Oluşum ve olgunlaşma süresi:

1-2 gün.

Ravanda Şerbeti İçin Gerekli Malzemeler Nedir?

-Üzüm salkımları

- Yaş hetifler,

-Telis çuval,

-Toplama leğeni,

-Koyulaştırma kapları,

-Cam kavanoz,

-1 yemek kaşığı özenmiş ravanda

-1 su bardağı soğuk su.

Ravanda Şerbeti Nasıl Yapılır?

Üzüm salkımlarından ayrılan hetifler yaş ve ekşimtırak taneler seçilerek telis çuvala konulur, çuval hamak gibi asılır, sızan sular leğene biriktirilir ve güneşte kıvamlaştırılmak üzere bekletilir ve koyu şerbet cam kavanozlara alınarak saklanır, şerbet yapılacağı zaman bir tatlı kaşığı Ravanda konsantresi 1 büyük bardak suda eritilerek soğuk olarak içilir.

Öneriler: Ravanda şerbeti Kahramanmaraş’a özgü bir şerbet türüdür.

Kaynakça: YILMAZOĞLU H. İ. (2014). Kahramanmaraş'ın Mutfak ve Beslenme Kültürü. Akdeniz'in Altın Kenti Kahramanmaraş. Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayını, 285.

Görüntülenme Sayısı : 2922    Eklenme Tarihi : 15 Aralık 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 03 Mayıs 2019 Cuma