­ İNCİR İLENDİSİ | Kültür Portalı

İncir İlendisi - Kahramanmaraş

İncir İlendisi Tarifi

Hazırlık Süresi: 10 dakika.

Pişirme Süresi: 40-45 dakika.

İncir İlendisi İçin Gerekli Malzemeler Nedir?

Şeker ya da üzüm pekmezi, kurutulmuş incir, limon suyu, su.

İncir İlendisi Nasıl Yapılır? 

İncirin her biri 4-5 parçaya bölünür. Pekmezin kaynatma işlemi yapılırken, pekmez kıvama gelmeden (su ve şeker kaynadıktan sonra) incir eklenir. İncir suyunu çekene kadar pişirilir ve dibi tutmasın diye karıştırılır.

Not: İncirler kıvama gelinceye dek 3-4 gün güneşte bekletilir ve genellikle cereh ya da yayıklarda saklanır. Organik reçel olarak tüketilir.

Karpuz kabuğuyla da uygulama yapılabilir.

Öneriler: İlendinin üzüm pekmezi ile yapılanı daha doğal ve besleyicidir. İlendide kullanılan karpuzun yeşil ile kırmızı arasındaki beyaz kısmı kullanılır.

Kaynakça: YILMAZOĞLU H. İ. (2014). Kahramanmaraş'ın Mutfak ve Beslenme Kültürü. Akdeniz'in Altın Kenti Kahramanmaraş. Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayını, 279.

Görüntülenme Sayısı : 600    Eklenme Tarihi : 15 Aralık 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 06 Mayıs 2019 Pazartesi