Kapalıçarşı - İstanbul
Türkiye’nin en büyük şehri İstanbul’da yer alan Kapalıçarşı’nın tarihi 15'inci yüzyılın ortalarına Fatih Sultan Mehmet Dönemi’ne kadar gider. Osmanlı kurumlarını ayakta tutan en önemli uygulamalardan olan vakıf sistemine göre camilerin tamir ve bakım masrafları gibi çeşitli ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için gelir getirici bir başka yapı meydana getirilirdi.
TGA
Bu gelir getirici yapıların en önemlileri çarşılar olup Fatih Sultan Mehmet tarafından Ayasofya’ya gelir getirmesi için inşa edilen yapılarla 1461 yılında Kapalıçarşı’nın da temeli atılmış ve yıllar içinde yapılan eklemelerle giderek büyümüştür. Zamanla tüm bölgenin en önemli ticari merkezi haline gelen, İstanbul’un en zengin esnaflarına ev sahipliği yapan, dünyanın her yerinden gelen mücevherlerin ve kıymetli takıların ticaretinin yapıldığı Kapalıçarşı, bu yıllarda bir banka ve finans merkezi gibi de hizmet vermiştir.
TGA
Aynı zamanda İstanbul’u ve Avrupalıların gözündeki Doğu yaşamını en iyi biçimde yansıtan yerlerden biri olarak görülmesi nedeniyle çok sayıda seyahat kitabında ve ressamların tablolarında yer etmesi Kapalıçarşı’nın tarihi ve kültürel önemini de kanıtlamaktadır. Dünyanın yalnızca en eski değil en büyük alışveriş merkezlerinden biri olarak da tanımlanan Kapalıçarşı, 45 bin metrekarelik bir alan üzerine kuruludur ve 3.600 dükkânı barındırmaktadır. Bu sayının bile üstünde dükkâna sahip olduğu ve daha geniş bir alanı kapladığı Osmanlı Dönemi’nde ekonominin kalbinin attığı yer olan Kapalıçarşı, günümüzde İstanbul’a gelen ve alışveriş yapmak isteyenlerin uğrak noktalarından birisidir.
TGA
Burada halıdan çantaya, tekstil ürünlerinden altın ve gümüş takılara, antikalardan çinilere ve hediyelik eşyalara kadar her şeyi bulabilmeniz mümkündür. Tüm gününüzü yalnızca gezintiye ayırsanız dahi her yerini keşfetmenin mümkün olamayacağı büyüklükteki Kapalıçarşı, İstanbul’un tamamı gibi yeniyle eskiyi, gelenekselle moderni bir arada barındırmaktadır. Bu yüzden satılan bazı ürünler Osmanlı Dönemi mirası, bazıları ise modern dünyanın getirileri olarak nitelendirilebilir. Kapalıçarşı’nın yakın çevresinde de alışveriş yapılabilecek pek çok yer vardır. Çarşı ile Nur-u Osmaniye Camisi arasında uzanan caddede başta halıcılar olmak üzere otantik malzemeler satan dükkânlar sıralanmış durumdadır.
TGA
Sultan Ahmet Camisi’nin arkasında yer alan Arasta Çarşısı’nda el yapımı hediyelikler bulabilirsiniz. Sultanahmet ve çevresi de el işi hediyelik ürünlerin dışında farklı ürünlerin tamamını bir arada görebileceğiniz bir diğer yerdir. Eski kitap meraklılarına ise Beyazıt Camisi ve Kapalı Çarşı arasında kalan Sahaflar Çarşısı’nı ziyaret etmelerini tavsiye ediyoruz.
Kaynak: Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü Tanıtıcı Yayınlar Broşürü
Kapalıçarşı
Görsel Sahibi: Tanıtma Genel Müdürlüğü
Kapalıçarşı
Görsel Sahibi: Tanıtma Genel Müdürlüğü
Çarşı
Kültür Turizmi
Pazar günleri ve dini bayramlar haricinde her gün 08.30-19.00 saatleri arasında alışveriş yapabileceğiniz Kapalıçarşı, İstanbul’un Fatih İlçesi'nin Beyazıt Semti'nde. İstanbul’un merkezi bir noktasında, Süleymaniye Camisi ve Beyazıt Meydanı’na oldukça yakındır. Halk otobüsleri, metro ve tramvay ile ulaşımı mümkündür. Halk otobüslerini tercih edenler için en yakın durak Beyazıt Meydanı olmakla birlikte, tramvay ile gelenler de Eminönü’nden Kapalı Çarşı’ya ulaşabilirler
Beyazıt Mh., 34126 Fatih/İstanbul
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
101631
Eklenme Tarihi :
09 Ekim 2017 Pazartesi
Güncellenme Tarihi :
13 Haziran 2024 Perşembe