­ SU BÖREĞİ | Kültür Portalı

Su Böreği - Isparta

MALZEMELER

10-12 Kişilik – Hazırlama Süresi: 2,5 – 3 saat – Pişirme Süresi: 45-50 dakika                     

- Aldığı Kadar Un

- 2 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ

- 4 Su Bardağı Su

- 2 Çorba Kaşığı Tuz

- 4-5 Çorba Kaşığı Kaymak Yağı ya da Tereyağı

- 7 Yumurta

Kıymalı İç Harcı İçin:   

- 500 gr Kıyma   

- 1 Demet Maydanoz 

- Tuz

- Karabiber           

Peynirli İç Harcı İçin: 

- 250 gr Peynir

- 1 Demet Maydanoz                                                                           

YAPILIŞI

Tercihe göre kıymalı ya da peynirli iç harç hazırlanır. Kıymalı iç harcı için kıyma yağda kavrularak ince kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber eklenir. Peynirli iç harcı için ise peynirler ufalanarak ince kıyılmış maydanoz ile karıştırılır.

Hamuru için, Bir kaba yumurta, tuz, su ve sıvı yağ konulur. Aldığı kadar un ilave edilerek iyice yoğrularak hamur hazırlanır. 10 adet beze yapılarak, dinlendirilir. Oklava ile ince yufkalar açılır. Temiz bezlere yayılarak biraz kuruması sağlanır. Hamurların hepsi açılınca kaynayan tuzlu suda haşlanır. Soğuk suya batırılıp çıkarılır, suyu aldırılır.

Haşlanan hamurlar tabanına bir yufka yayılmış börek tepsisine döşenir. Hamurun yarısı tepsiye serildikten sonra hazırlanan börek içi eşit bir şekilde serpilir. Kalan yufkalar da haşlanarak tepsiye döşenir. Tepsinin altına ve üstüne kaymak yağı ya da tereyağı serpilir. Bir başka tepsi yardımı ile ters-yüz çevrilerek kısık ateşte pişirilir.  

Kaynak: Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 1336    Eklenme Tarihi : 27 Mart 2018 Salı    Güncellenme Tarihi : 27 Mart 2018 Salı