­ PATATESLİ EKMEK | Kültür Portalı

Patatesli Ekmek - Isparta

MALZEMELER              

10-12 Kişilik - Hazırlama Süresi: 1,5 saat - Pişirme Süresi:  Üzeri Kızarana Kadar

- 1,5 kg Un

- Aldığı Kadar Su

- 3 Tatlı Kaşığı Kuru Maya

- Tuz

İç Harcı:

- 1 Kase Haşlanmış Patates (Arzuya göre; Ezilmiş Haşhaş, Sızgıç ya da Kakırdak)

YAPILIŞI

Geniş bir kap içine un elenip tuz, maya ve ılık su eklenerek kulak memesinden biraz daha yumuşak olacak şekilde yoğrulur ve mayalanması için dinlendirilir. Hamurun kabarması mayalanmış olduğunu gösterir. Kabaran hamur bezelere ayrılıp temiz bir sofra bezinin üzerine konulur ve üzeri örtülerek 3-5 dakika daha dinlendirilir.

Bezeler kabarınca, hamur tahtası üzerinde elle tek tek yuvarlak şekilde açılarak üzerine rendelenmiş patates döşenir (bu aşamada arzuya göre patates yerine ezilmiş haşhaş, sızgıç ya da kakırdak da iç malzemesi olarak kullanılabilir).  Hamur ikiye katlanarak üzerine bir miktar daha iç döşendikten sonra, tekrar katlanıp dinlendirilir. Hamur tahtası üzerinde elle açılarak üzeri sulanır.

Fırıncı tarafından elde biraz daha açılarak taş fırına sürülür. Pişen ekmekler temiz sofra bezleri üzerine serilerek hamur olmaması için soğutulur.

Kaynak: Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 

Görüntülenme Sayısı : 1396    Eklenme Tarihi : 28 Mart 2018 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 28 Mart 2018 Çarşamba