­ SURA | Kültür Portalı

SURA - Manisa

Malzemeler: 4-5 kg kuzu eti (sağ ön kolu veya kaburga bölümü), 2 su bardağı pirinç, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 yemek kaşığı tuz. Yapılışı: Suralık etin her tarafı 1 tatlı kaşığı tuz ile iyice ovulur. Kaburga bölümü keskin bir bıçakla, doldurulabilecek biçimde, dilinmeden kol altına kadar derince açılır. Ilık suda yıkanmış pirinç, karabiber, kimyon ve tuz karıştırılarak hazırlanan harç kaburga boşluğuna doldurulup üzerine 12 su bardağı ılık su dökülür. Açık kalan bölüm iğne iplikle dikilip dikişli kısmı yukarıda kalacak biçimde sura tepsisine yerleştirilir. Tüm etin üzerine parmakla yer yer karabiber ve kimyon bastırılıp tepsiye 2 su bardağı su koyulur. Çalı çırpı ve küçük odun parçalarıyla ateş yakılarak 1 saat süreyle ısıtılır. 180-200 derece kadar ısınan fırına tepsi koyulur, hava almaması için kapağı kapatılarak çamurla iyice sıvanır. Ortalama 8-10 saat fırında kalan sura, sıvanan bölüm kırılarak kapak açıldıktan sonra çıkarılır. Dikilen bölüm açılıp içinden pilav alınır, üzerine ya da yanına kızarmış kuzu eti parçalar halinde koyulur. Sıcak servis yapılır. Yanına yoğurt, ayran ya da mevsim salatası önerilir. Not: Manisa yöresinde sura, genellikle kurban bayramının ilk akşamında fırına sürülür ve ikinci günün sabahında tüm aile ile birlikte kahvaltıda yenir. Avşar, M. E. (2008). Geleneksel Manisa Yemekleri. Manisa: Manisa Belediyesi Kültür Yayınları 5.
Et Yemekleri

BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Görüntülenme Sayısı : 2904    Eklenme Tarihi : 31 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 20 Haziran 2017 Salı