­ LEĞEN BÖREĞİ | Kültür Portalı

Leğen Böreği - Burdur

• Soğan
  • 1 kg bulgur
  • Nane
  • Karabiber
  • Tuz
  • 1 kase koyu (sütün azalıp yağının çoğaldığı dönemde sütün uzun süre kaynatılıp kızartılmasıyla yapılar bir içecek)
  • 1 çay bardağı limon suyu
  • 1 çay bardağı nar ekşisi

Leğen Böreği Nasıl Yapılır

Yuvarlak orta boy fırın tepsisinin altı sıvı yağ ya da eritilmiş yağ ile yağlanır. Önceden hazırlanmış mısır hamuru (2kg. mısır unu, bir tatlı kaşığı un, yeterince tuz ve su) tepsinin altına ve kenarlarına ince bir tabaka halinde yerleştirilir. Bir tencerede 1kg. kuşbaşı et ile yağ kavrulur, pişirilir ve bir kenara bırakılır. Bir tavada yağ ile soğan kavrulur. Önceden pişirilen et, üzerine eklenir. Karabiber, nane, pul biber, tuz konulur ve karıştırılır. Üzerine bir kg. bulgur eklenir, biraz kavrulur. Tencereye, karışımın üzerini bir parmak kapatacak şekilde sıcak su eklenir. Bulgur pişince altı kapatılır. Daha önceden hazırlanan tepsideki hamurun üzerine dökülür ve her tarafına yayılır. Tepsinin üzeri, kalan mısır hamuru ile kapatılır. Hamurun kenarları hava almayacak şekilde iyice birleştirilir. 180 derecelik fırında pişirilir. Ara ara hamurun üzerine sızdırılmış yağdan sürülür. Üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından alınır. Ortası açılır, üzerine bir fincan sıvı yağ, bir kâse koyu (sütün azalıp, yağının çoğaldığı dönemde sütün uzun süre kaynatılıp kızartılmasıyla yapılan bir tür yiyecek), bir çay bardağı limon suyu ve bir çay bardağı nar ekşisinden hazırlanan karışım dökülür ve servis yapılır. Dirmil yöresinin mahallî böreklerindendir.

Kaynak: Nas Kazan, Ş.(2012). Burdur Yemekleri ve Kültürü.İstanbul:egebasım.

Burdur Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 13064    Eklenme Tarihi : 15 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 12 Mayıs 2022 Perşembe