­ LEBZUNİYE | Kültür Portalı

Lebzuniye - Diyarbakır

1 su bardağı ağartılmış badem (payam)

2 su bardağı toz şeker

1 fincan su

Lebzuniye Nasıl Yapılır

Bademler sıcak suya konularak bir taşım kaynatılır. Ateşten alınan bademlerin üzerine soğuk su ilave edilerek kabukları soyulur. Ağartılan bademler iyice kurutulur. Havanda dövülür veya makinede çekilir. Diğer taraftan toz şeker öğütülüp pudra şekeri haline getirilir. Şeker bademe ilave edilerek beraber iyice dövülür (yağı çıkıncaya kadar). Azar azar su ilave edilerek hamur gibi yoğrulur. Yoğurma esnasında istenirse gül suyu, karanfil veya tarçın ilave edilebilir. Yoğurulan badem karışımı düz bir yüzeye bir parmak kalınlığında açılarak baklava dilimi, küçük kareler , küçük toplar halinde veya rulo yapılarak kesilebilir. NOT: Eskiden lebüzünye dibekte dövülerek yapılırmış. Yoğurma sırasında 2 yemek kaşığı kakao veya hindistan cevizi ilave edilerek yapılabilir. Besleyici ve doğal bir şekerleme türüdür.

Görüntülenme Sayısı : 2972    Eklenme Tarihi : 18 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 22 Kasım 2022 Salı