­ ÇİĞ KÖFTE | Kültür Portalı

Çiğ Köfte - Adıyaman

Güney illerimizde yaygınlık gösteren çiğ köfte, yapımından yenmesine her aşamasında birlik beraberliğin görüldüğü bir yiyecektir. Bu nedenle bir karın doyurma amacının dışına çıkarak geleneksel sohbet toplantıları yoluyla birlikteliğin, eğlencenin, muhabbettin de aracı hâline gelmiştir.

Çiğ Köfte Malzemeleri Nelerdir

• ½ kg yağsız ve et taşında tokmakla dövülerek elde edilmiş kıyma
  • 750 g çiğ köftelik bulgur
  • 250 g tuzsuz domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 330 g pul biber
  • 4 orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 demet maydanoz
  • Baharatlar

Çiğ Köfte Nasıl Yapılır

Çiğ köftelik siyah etin içindeki sinir ve yağ bıçakla ayıklanır, sonra et taşının üzerinde et tokmağıyla dövülür. Et tam kıvamına gelince bir tabağa alınarak bekletilir. Soğan, sarımsak ve maydanozlar çok küçük doğranarak hazırlanır. Çiğ köftelik et, doğranmış soğan, sarımsak, iki türlü salça ve biber çiğ köfte leğenine konularak iyice birbirine karışana kadar elle yoğurulur. Bu karışıma azar azar bulgur katılarak alt üst edilir. Köfte avuç içiyle leğene sürte sürte iyice yumuşayıncaya kadar ara ara soğuk su verilerek yoğurulmaya devam edilir. Arada baharatları eklenir. Yoğurma işlemi tamamlandığında maydanoz katılarak son bir kez alt üst edilir. Artık hazırlanmış olan çiğ köfte elle “sıkım” hâline getirilir, yanında lavaş başta olmak üzere yeşillikle servis yapılır. Çiğ köftenin Şanlıurfa usulünde pul biber suda ıslatılıp buzdolabında bekletilerek yumuşatılır, köfteye öyle ilave edilir, salça konmaz, baharat olarak tarçın kullanılır.

Kaynak: T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Anadolu Yemek Sanatı, 2018

Görüntülenme Sayısı : 53648    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 23 Ocak 2023 Pazartesi