­ ANKARA TAVA (FIRINDA) | Kültür Portalı

Ankara Tava (Fırında) - Ankara

• 700 g tereyağı
  • 1 adet domates
  • 100 g yeşil biber

Ankara Tava Nasıl Yapılır

En az bir gün önceden kesilip dinlendirilen toklunun (Bir yıllık erkek kuzu) kol ya da kaburgasının alt çeyreğinden hazırlanan etler zarlarından temizlenerek el ayası büyüklüğünde parçalara ayrılır. Özel bakır tavanın içerisine yerleştirilen etlerin üzerini örtecek miktarda su konur. Tuzu atılarak odunla ısıtılan tava fırınına verilir. Bu sırada fırın orta hararette olmalıdır. Etin fırında kalma suresi 5 saat kadardır. Fırından çıkan etin suyuna ayıklanmış pirinç salınır, tereyağı ilave edilir. İçine yeşil biber ve domates doğranır. Pişmesi için fırına verilir, pilavın fırında pişme süresi yaklaşık 40 dakikadır. Fırında pişen pilavın üzerine daha önce fırından çıkan etler döşenir; tekrar fırına verilerek 10 dakika daha kızartılıp servise hazır hale getirilir.

Kaynak: Ankara Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Ankara Yemekleri (2012)

Görüntülenme Sayısı : 6192    Eklenme Tarihi : 04 Ocak 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 25 Ocak 2022 Salı